Meiskes en Jongens – 2014

Meiskes en Jongens

In het kader van het In Dialoog Festival, georganiseerd door het RO Theater, maakte Het Nieuwe Werk een bewerking van het stuk 'Meiskes en Jongens'. Dit stuk is in 2005 op basis van improvisatie gemaakt door het RO Theater onder begeleiding van Alize Zandwijk. De schrijver, Arne Sierens, schreef het stuk gaandeweg gedurende de repetities.

Twee wulpse jonge meiden en de hele boel slaat op tilt! Op het landgoed Schoonhout is het heerlijk toeven. Een zwembad, een Griekse huishoudster..., eten en drinken te over. Alleen met de innerlijke mens wil het nog niet zo lukken. Kousenfabrikant Philip zit in een midlifecrisis, zijn vrouw Tilly heeft de koffers al gepakt en hun twee zonen zijn, ieder op hun eigen wijze, onhandelbaar. En zoals het meestal gaat met indringers: ze zetten de boel op scherp, op zijn minst.

'Meiskes en jongens' is grappig maar intussen wringt, piept en schuurt het stuk. Kabouterleed van de verwende en verworden westerse mens, die niet meer wordt gedreven door noodzaak, maar een beetje zit te kloten in de opvoeding. Het is een herkenbaar gegeven: een paar generaties hebben hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen - een groot huis met zwembad - en de generatie daarop degenereert al. Ze zijn impotent, handelen niet.

Dit stuk is meer dan 10 jaar geleden op basis van improvisatie gemaakt door het ROtheater onder begeleiding van Alize Zandwijk. De schrijver, Arne Sierens, schreef het stuk gaandeweg gedurende de repetities. Om het verhaal goed in al zijn hilariteit en lusteloosheid en knulligheid voor het voetlicht te krijgen, improviseren ook wij veel aan de hand van de tekst. Met als doel om die ene warme, lamlendige zomerdag voelbaar te maken. 


 Regie:  Francien Schraal
 Spel: Jochem Bus, Marlou de Jong, Aldo de Jong, Almir Karahodziç, Marjolein Krul, Mervyn Nankoe, Yvette Penning, Paul Reijnen, Antonis Sgouros
 Vormgeving: Susie Brand – de Groot