Kreeft – 2019

Een voorstelling gebaseerd op de bizarre film The Lobster van Giorgos Lathimos.

Kreeft vertelt het verhaal van Linda die in een hotel belandt als haar relatie op de klippen loopt. In dit hotel is het de bedoeling binnen 45 dagen weer een nieuwe relatie te vinden, anders verander je in een dier naar keuze. Linda ontsnapt hieraan door het bos in te vluchten, alwaar zij zich aansluit bij een groep ‘loners’: personen die juist het samenzijn in de ban hebben gedaan en met dezelfde rigide regels als in het hotel, afdwingen dat iedereen alleen blijft.

Dit absurde en toch ook vreemd vertrouwde verhaal is een reflectie op geconstrueerde gemeenschappen en de vreemde sociale regels die we erop nahouden om die gemeenschappen te reguleren. Want… hoe ver gaan we om wat waard te zijn op de relatiemarkt, om maar niet onze geliefde te verliezen, om niet ‘eenzaam’ te hoeven zijn. Hoe laten we ons knechten door groepsdruk. Door welke onuitgesproken regels wordt ons leven geregeerd en waarom nemen we die toch altijd weer zo klakkeloos aan?

Spelers: Jochem Bus, Mervyn Nankoe, Willem Aeilko Buist, Nanouk van der Elst, Maarten Over de Vest, Marlou de Jong, Cynthia Dekker, Daniëlle Vos, Yvette Penning en Arnold Zwanenburg

Regie: Francien Schraal

Vormgeving: Susie Brand-de Groot